Berea eco-friendly: Ingrediente și tehnologii verzi

de

Author

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Factori declanșatori: Încălzirea globală și costurile ridicate de producție și distribuție
Un alt fel de produs: Berea eco-friendly
Soluții sustenabile: Ingrediente și tehnologii inovative

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Prețul unui kilogram de hamei a depășit 2$ începând cu anul 2016. Mai mult decât atât, cifrele arată că și-a dublat valoarea față de 2011. (Sursă: Statista.com)

Încălzirea globală și costurile ridicate îi forțează pe fabricanții de bere să caute metode sustenabile prin care să îndeplinească cererea pieței. „Eco-friendly” e un concept tot mai des întâlnit în industria alimentară și în mediul HoReCa, dar cel de „bere eco-friendly”, nu. 

În articolul de față, vom prezenta alternativele pe care le propun oamenii din industrie, pentru a eficientiza costurile de producție ale unei băuturi care nu pare că va fi mai puțin dorită de public, în viitorul apropiat. 

Ce înseamnă „eco-friendly”?

Începând cu anii 2000, ideea de „eco-friendly” a prins rădăcini tot mai puternice.

  • Mot-a-mot, asta se traduce prin încurajarea practicilor, serviciilor și produselor prietenoase cu mediul înconjurător. 
  • Cu alte cuvinte, se dorește conservarea resurselor precum apa sau energia, reciclarea produselor și refolosirea acestora sub alte forme. 

Probabil, observi frecvent etichete „bio”, „eco” și „green”. Totuși, acestea nu au apărut încă pe bere.

Ce a dus la nevoia de sustenabilitate?

  • Încălzire globală
  • Costuri ridicate
  • Poluare

E imposibil să vorbim despre acțiuni viitoare, fără să luăm în calcul factorii climatici. Încălzirea globală continuă să fie una dintre cele mai de interes probleme ale secolului nostru, tocmai din cauza implicațiilor pe care le are la toate nivelurile societății. Domeniul alimentar, industria HoReCa și agricultura nu fac excepție. 

Temperaturile ridicate afectează producția tuturor ingredientelor folosite în fabricarea berii, și nu numai. La nivel global, vorbim și despre secete și incendii, care decimează grâne întregi și blochează producția. Indiferent că vorbim despre malț, hamei, orz sau drojdie – toate sunt afectate, și asta se reflectă în costurile ridicate de pe piață. 

Cel mai puternic impact îl resimt producătorii berilor artizanale, în special cei care se concentrează pe India Pale Ale sau cele fructate. Asta din cauză că au nevoie un o cantitate mai mare de hamei decât un lager, sau alte tipuri de bere. 

Un alt factor care i-a făcut pe producători să se îndrepte spre crearea unei beri eco-friendly, a fost gradul ridicat de poluare. Mai exact, ne referim la emisiile de carbon răspândite în procesul de distribuție al berii.

Ce înseamnă o bere eco-friendly?

Berea eco-friendly îmbină soluții sustenabile de producție și distribuție, fără a compromite gustul rezultatului final. 

1. Soluții tehnologice

Compania americană Sustainable Beverage Technologies a venit cu ideea de a reduce poluarea, transportând berea în cantități mult mai concentrate

Au luat exemplul brandurilor de sucuri acidulate, care minimizează cantitatea de carbon emisă, dar și timpul de livrare, prin faptul că distribuie lichidul concentrat. Acesta, odată ajuns la destinație, e diluat și dat în uz, conform regulilor impuse de furnizor.

Așa a apărut și BrewVo, berea eco-friendly, marca Sustainable Beverage Technologies. Cei de la BVT au reușit să vină cu un produs care are o șesime din volumul unei beri standard. Cum au reuști să creeze o bere atât de concentrată?

  1. Automat, au redus cantitatea de apă din rețeta inițială. 
  2. Mai apoi, după fiecare tură de bere obținută, tehnologia BrewVo extrage alcoolul și adaugă, în schimb, must, pentru a prelungi procesul de fermentare. Asta se repetă de câteva ori, până se obține o băutură non-alcoolică care se împachetează separat de alcool, în pungi de unică folosință și, ulterior, în cutii. Asta le face mult mai ușor de transportat decât clasicele butoaie. 
  3. Mai mult decât atât, și faptul că berea e distribuită în pungi și lăzi e eco-friendly, pentru că acestea nu trebuie să se întoarcă înapoi, în fabrica din care au plecat, deci 0 emisii de carbon. 

2. Soluții alimentare

În timp ce SBT lucrează la partea „verde”, care ține de tehnologie și distribuție, Omega Yeast propune o inovație în direcția ingredientelor folosite în procesul de fermentare. 

Drojdia și hameiul sunt elemente-cheie folosite în fabricarea berii. Cea de-a doua are un rol aparte mai ales când vorbim de tipurile de bere ale. Notele fructate sunt obținute prin intermediul anumitor culturi de hamei, care implică eforturi financiare și logistice. 

De asemenea, cum am menționat și în introducere, prețul hameiului a crescut semnificativ din 2011, așa că orice inovație care poate ajuta producătorii, e binevenită. Mai ales în contextul în care, specialiștii în marketing HoReCa observă că interesul pentru berile India Pale Ale e tot mai mare, în ultimul deceniu.

Cei de la Omega Yeast propun o drojdie făcută în laborator, care îndeplinește capacitățile aromatice ale diferitor tipuri de hamei. Astfel, avem o bere eco-friendly ce:

  • reduce emisiile de carbon, nefiind necesar transportul hameiului din diferite regiuni ale țării;
  • eficientizează costurile pentru producător;
  • înlătură presiunea pusă pe fermieri, care sunt nevoiți să cultive cât mai mult, cât mai repede, fără să-i ofere șansa pământului să se regenereze.

Alte ingrediente pentru bere

De exemplu, berea pe bază de lactoză are o textura interesant și cremoasă. 

Specialiștii spun că există multe alte ingrediente care ar putea contribui la obținerea berii, gândindu-ne totodată și la protejarea mediului înconjurător, și la satisfacerea clienților. Tu ce beri ai introduce în meniul restaurantului tău?

Sursă: fsrmagazine.com