Cu ce echipamente să-ți dotezi barul pentru eficiență maximă?

de

Author

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Află care sunt cele 13 echipamente de bar, esențiale în creșterea productivității localului tău.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Echipamentele profesionale pentru HoReCa au scopul de a crește productivitatea din localul tău. Scad timpul de pregătire a preparatelor, reduc volumul de muncă al angajaților – ceea ce le permite să se concentreze pe experiența clientului – și cresc viteza de rotație a meselor și, implicit, vânzările. 

Pe lângă productivitate, echipamentele de bar potrivite îți permit să fii mult mai creativ și să-ți diversifici meniul, atrăgând noi clienți în localul tău. 

Descoperă în continuare: 

  • Ce echipamente de bar sunt esențiale
    • Echipamente frigorifice
    • Dulapuri ergonomice
    • Stație de cocktail
    • Blender sau mixer de bar
    • Mașini de gheață
    • Espressor
    • Dozator de băuturi
    • Chiuvetă sub tejghea
    • Mașină de spălat pahare și aparat de uscat și polișat
    • Accesorii pentru bar
    • Alte echipamente (pentru frappe, granita, sistem de purificare a apei)
  • Ce criterii trebuie să ai în vedere când le alegi 
  • Unde le găsești

De asemenea, vezi și câteva tips and tricks de la Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School.

De ce echipamente de bar ai nevoie?

Indiferent dacă ai în plan să vinzi beri locale sau cocktailuri populare, sunt câteva echipamente fără de care niciuna dintre cele două nu e posibilă.

1. Echipamente frigorifice

Păstrarea băuturilor reci e o prioritate în orice bar. Pentru asta, vei avea nevoie de cel puțin o vitrină frigorifică ce poate fi poziționată sub bancul de lucru. Mai apoi, poți adăuga vitrine de băuturi, cu 2 sau chiar 3 uși glisante. Acestea sunt utile pentru apă, sucuri, băuturi alcoolice etc.

Alte tipuri de echipamente frigorifice pe care le poți achiziționa sunt: 

  • Frigidere pentru bere
  • Frigidere pentru vinuri albe, spumante și șampanie 
  • Frigidere pentru vinuri roșii
  • Vitrine pentru trabucuri și țigări de foi
  • Vitrine de maturare/expunere a cărnii, peștelui sau fructelor de mare
  • Frigidere și congelatoare pentru depozitare

„Primul criteriu în alegerea acestor echipamente e dimensiunea, pentru că trebuie să încapă într-un spațiu dedicat. Al doilea e consumul de energie, care ar trebui să fie cât mai mic pentru a nu crește cheltuielile de operare. Al treilea e prețul și, de regulă, aici se face un compromis în dezavantajul primelor două criterii.”

- Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School.

Câteva sfaturi:

  • Instalează linii de transmisie pentru butoaie dintr-un frigider mare, de tip walk-in, sau, dacă ai doar câteva tipuri de bere la draft, dintr-un răcitor mic de sub bar. 
  • Frigiderele adânci sunt adesea folosite pentru a depozita berile în spatele barului, în timp ce variantele standard, pe jumătate sau întregi, sunt folosite pentru a depozita ingredientele pentru băuturi.
  • Dacă ai un wine bar, poți lua în calcul și un spațiu pentru depozitarea vinului. Servirea acestuia la temperatură potrivită e esențială pentru experiența clientului. 

2. Dulapuri ergonomice

Dulapurile ergonomice sunt gândite pentru a optimiza fluxul de lucru într-un spațiu limitat, ceea ce le face excelente pentru un bar. 

Acestea le permit angajaților să aibă acces rapid la ingredientele și ustensilele necesare, ca să prepare băuturile fără să piardă timp căutând sau întrebând colegii. 

Poți depozita orice, de la accesoriile de bar (shakere, pahare de măsurat etc.), până la ingrediente și garnituri (sticle de siropuri, fructe proaspete sau uscate, mentă etc.)

3. Stație de cocktail

Echipament bar - Statie de cocktail
via Fermag

Cunoscut și drept „cocktail station”, acest echipament ergonomic de bar e format dintr-o chiuvetă, recipiente mici pentru fructe și o cuvă mare, unde fie se pune gheața, fie anumite sticle ce trebuie ținute la rece. 

Cu cât e mai mare restaurantul, cu atât o stație de cocktail ușurează mai mult munca barmanilor. 

4. Blender sau mixer de bar

Dacă oaspeții tăi sunt fani Negroni sau Margaritas, ai nevoie de un blender profesional. Cu acesta pisezi, zdrobești sau amesteci gheața, și lichefiezi ingredientele pentru cocktailuri.

Poți găsi blendere de bar care să fie montate pe perete sau care să fie independente și portabile. Un rol similar îl au și mixerele pe care le găsești și automate, și manuale. 

Nu uita nici de accesorii: shake-uri, strecurători pentru băuturi, capace de turnare și recipiente pentru garnituri.

5. Mașini de gheață

Niciun bar nu funcționează fără gheață. Și, dacă spațiul pe care trebuie să-l acoperi e mare, e posibil să fii nevoit să achiziționezi mai mult de o singură mașină de gheață.

E foarte important să te îndrepți spre produse calitative pentru că, deși sunt mai costisitoare, investiția e una pe termen lung. 

6. Espressor

Fie că ai clienți care vor un ristretto după masa de prânz, fie un grup de prieteni care a venit la Irish Coffee, trebuie să te asiguri că nu-ți lipsește aparatul de cafea. Acesta e adesea însoțit și de râșniță, și de alte accesorii pentru pregătirea cafelei (tampă, recipient pentru lapte, termometru pentru lapte, pensulă de curățare etc.)

Acum, dacă nișa ta nu e cafeaua de specialitate, e în regulă să optezi pentru un espressor mai accesibil. 

7. Dozator de băuturi

Dozatoarele de băuturi simplifică enorm procesul de servire. Acestea sunt disponibile în diverse configurații (unele combină frigiderul cu modulul de refrigerare) și pot fi personalizate în funcție de cele mai populare drinkuri. 

Un sistem de bere la draft cuprinde mai multe elemente: depozitarea butoaielor, robineții, tuburile, ansamblul de manșon pentru bere și, bineînțeles, berea.

„De obicei, dozatoarele de bere și espressoarele nu se plătesc de către ownerii de restaurante. Acestea sunt aduse de către distribuitor, ca mijloc de promovare și sponsorizare.”

- Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School.

8. Chiuvete sub tejghea

O chiuvetă sub tejghea e un alt echipament esențial în orice bar. Reprezintă cea mai simplă modalitate de spălare și refolosire a paharelor în perioadele aglomerate. 

Dimensiunea și tipul chiuvetei va depinde de spațiul disponibil pentru bar. Totuși, e important să te asigură că aceasta e suficient de mare pentru ca barmanul să se poată spăla pe mâini și să permită spălarea diferitelor tipuri de pahare.

Cele mai populare opțiuni de chiuvete sub tejghea sunt cele fabricate din oțel inoxidabil, atât datorită aspectului lor, cât și a durabilității.

9. Mașină de spălat pahare și aparat de uscat și polișat

Mulți clienți înseamnă multe pahare murdare. O mașină de spălat pahare profesională igienizează și curăță vesela astfel încât angajații tăi să poată țină ritmul mult mai ușor cu toate comenzile. 

Există modele care se montează în blat sau care sunt independente. Unele branduri pot gestiona chiar și până la 1200 de pahare pe oră.

Tot pentru reducerea volumului manual de muncă, au apărut și mașinile de uscat și polișat pahare. 

„În funcție de locația restaurantului, se recomandă un test pentru evaluarea durității apei. Pe baza rezultatului, se va monta un dedurizator, iar lipsa acestuia se va vedea cel mai ușor in durata de viața a echipamentului de polișat. De asemenea, nici nu va exista riscul să păteze paharele. Deci eviți pericolul de reclamații și recenzii negative din partea clienților.”

- Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School.

10. Accesorii pentru bar

Fiecare echipament de bar vine la pachet cu propriile accesorii. Printre cele obligatorii se numără: shakere, strecurători, tirbușoane, desfăcătoare etc. Toate sunt necesare pentru prepararea băuturilor clasice sau artizanale. 

Investește în accesorii de bar de calitate. Echipamentele din oțel inoxidabil sunt durabile și ușor de curățat, deci nu va trebui să le înlocuiești des. 

Alte echipamente de bar

În funcție de tipul de local, există și alte echipamente de bar pe care le poți cumpăra pentru a-ți crește productivitatea:

11. Echipamente pentru frappe

12. Echipamente pentru granita

13. Sistem de purificare a apei 

„Cererea pentru sistemele de purificare a apei e într-o continuă creștere, mai ales de când operatorii din HoReCa sunt obligați să ofere gratuit apă clienților. Și pe lângă faptul că purifică apa, ajută și din punct de vedere operațional. Îl montezi la marginea barului, unde ospătarul își poate pregăti singur recipiente cu apă pe care să le ducă la masă. De asemenea, unele sisteme au mai multe funcții: de apă caldă, rece, carbogazoasă sau cu arome. Deci ospătarul se poate ocupa și de ceai sau sucuri.”

- Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School.

Criterii în alegerea echipamentelor de bar

La fel ca în cazul selectării echipamentelor pentru bucătăria localului tău, există câteva criterii esențiale pe care trebuie să le ai în vedere și când alegi echipamentele de bar. 

  • Dimensiunea localului: Primul lucru pe care trebuie să îl faci e să decizi unde va fi poziționat barul. Planul sălii e esențial, înainte să începi să investești în echipamente. În funcție de asta, vei calcula cât spațiu ai pentru fiecare aparat și unde vor fi plasate acestea, astfel încât să fie cât mai ușor de ajuns la ele.
  • Bugetul: Găsește echipamente durabile și de calitate care să se potrivească esteticii barului tău la un preț corect. Compară ofertele de la diferiți furnizori pentru a obține cea mai bună valoare. Ca să economisești, echipamentele de bar second-hand pot fi o opțiune bună, dar pentru articolele esențiale și mari, e mai bine să investești în echipamente noi, ca să eviți înlocuiri frecvente. O altă variantă e închirierea. Asta poate salva bani pe termen scurt și include de obicei garanții sau planuri de mentenanță. Cumpărarea directă elimină în schimb cheltuiala lunară, dar te face responsabil de costurile de întreținere.
  • Ușurința în utilizare: Alege unelte ușor de utilizat și curățat, cum ar fi shakere Boston și strecurătoare Hawthorne, pentru a asigura eficiența și rapiditatea personalului tău.

De unde îți iei echipamentul de bar?

via UNDA

Ai nevoie de echipamente de bar durabile, așa că merită să investești în aparatură nouă și de calitate. Unde le găsești?

  • În magazinele locale de echipamente pentru restaurante
  • În magazinele online specializate
  • La distribuitorii de echipamente HoReCa
  • În magazinele de echipamente HoReCa second-hand
  • La producătorii și distribuitorii locali care îți pot oferi prețuri mai bune și posibilitatea de personalizare a produselor
  • La târguri și expoziții din sectorul HoReCa

Deși opțiunile second-hand par o idee bună inițial, pentru că te scutesc te niște bani, riscă să se uzeze mai repede decât cele noi. Pot fi o soluție bună pentru echipamentele pe care le folosești rar sau când ai nevoie de un aparat anume pentru o ofertă limitată. 

Totuși, e important să nu faci rabat de la calitate când îți dotezi barul. În acest sens, Fresco Expert e unul dintre principalii furnizori de soluții profesionale pentru HoReCa și retail, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniu.

 

Dotarea eficientă a barului îți crește semnificativ șansele de succes, motiv pentru care ar trebui să investești în aparatură și ustensile calitative, potrivite bugetului și nevoilor localului tău. Ia aceste decizii informat sau apelează la un consultant din domeniu.