Rebrandingul înseamnă o repoziționare a imaginii tale exterioare, ca business.
Decizia de a face rebranding nu este una ușoară, fiindcă presupune efort, timp și costuri și, de multe ori, există și un atașament emoțional față de ce ai construit până în momentul respectiv. Dar realitatea este următoarea: HoReCa e într-o schimbare constantă. Și dacă vrei să faci față competiției, trebuie să ții pasul cu piața. Cei care nu adoptă schimbarea, au de pierdut: clienți, angajați, chiar și întreaga afacere.
Automatizarea restaurantelor și digitalizarea proceselor din local contribuie la eficientizarea operațiunilor și la optimizarea costurilor. Tehnologia e esențială ca să prosperi, dar e posibil ca aceasta să nu fie suficientă pentru a-ți revitaliza brandul.
Un rebranding poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți șansele de reușită în industrie. Află care sunt semnalele de alarmă ce îți arată că ai nevoie de o schimbare.
Ce înseamna brandingul și rebrandingul unei afaceri?
Brandul reprezintă identitatea restaurantului tău în mintea clienților. E format din mai multe componente, care te definesc și diferențiază față de alte localuri din industrie:
- Numele
- Logo-ul
- Sloganul
- Designul
- Culorile
- Tonul comunicării
- Experiențele din local
Brandingul e strategia prin care un local își creează și gestionează imaginea, astfel încât să comunice eficient cu publicul țintă, și să atragă și fidelizeze clienți.
Rebrandingul e procesul de modificare a uneia sau mai multor componente ale brandului. Procesul reflectă o schimbare strategică în direcția sau imaginea pe care localul vrea s-o proiecteze.
Rebrandingul poate implica schimbări majore sau minore, cum ar fi actualizarea logo-ului, schimbarea numelui, ajustarea strategiei de marketing sau modificări în produsele sau serviciile oferite. Rebrandingul se realizează de obicei pentru a ține pasul cu schimbările de pe piață, pentru a atrage noi segmente de public, pentru a remedia problemele de imagine sau pentru a revitaliza imaginea afacerii în ochii clienților.
Un rebranding complet poate include o grafică nouă, o nouă amenajare a sălii, un alt meniu sau noi membri în departamentul de management al localului tău.
Semnale de alarmă
Iată câteva sugestii și semne că e momentul să încerci ceva nou pentru brandul restaurantului tău:
1. Clădirea se renovează
În unele situații, rebrandingul e provocat de factori externi. De exemplu, dacă restaurantul tău e într-un spațiu închiriat, iar clădirea trece printr-o perioadă de renovări, cea mai bună soluție ar fi să cauți o altă locație și să începi un proces de rebranding.
Asta pentru că 6 luni de renovări nu sunt niciodată doar 6 luni de renovări, iar clienții tăi vor începe să-ți evite localul din cauza zgomotului, a prafului sau a temperaturii inadecvate din clădire.
2. Tocmai ai devenit proprietar sau ai angajat un nou manager
Dacă tocmai ai cumpărat un local și analiza datelor îți arată că lucrurile nu merg pe o pantă ascendentă, e momentul perfect pentru un rebranding. Același lucru e valabil și dacă ți-ai schimbat managerul. Profită de ideile tale și ale echipei, pentru a afla cum puteți îmbunătăți imaginea restaurantului vostru.
3. S-a creat o discrepanță între ce vrei să transmiți și cum te percep clienții
Majoritatea localurilor încep de jos și cresc organic. Cu timpul, atragi mai multe vizite, devii mai vizibil în comunitatea ta și îți creezi o strategie de fidelizare pentru clienții restaurantului tău.
Imaginea pe care o reflecți în momentul deschiderii localului tău poate fi diferită de imaginea pe care o reflecți 3 ani mai târziu. Există riscul să apară o discrepanță între ceea ce vrei tu, ca proprietar, să inducă businessul tău, și ce percep clienții. De aceea, e important să le aliniezi și să începi un proces de rebranding.
4. Logo-ul tău nu mai e în tendințe
Era vitezei e evidentă și în HoReCa. Dacă nu ții pasul cu evoluția, brandul tău va avea de suferit. Concurența care acordă mai multă atenție imaginii sale, are toate șansele să-ți ia clienții.
Ca să rămâi în atenția publicului, actualizează-ți elementele grafice cât de des e nevoie. Faimosul brand de fast food, KFC, e un exemplu pozitiv:

Dacă mai demult era foarte costisitor să angajezi un designer grafic pentru a-i oferi brandului tău un aspect fresh, acum lucrurile stau diferit. Pe platformele de tipul Fiverr, 99 Designs și Upwork, îți poți găsi un specialist la un preț accesibil.
Un rebranding te ajută să rămâi conectat cu oaspeții tăi, venind cu o perspectivă modernă asupra tuturor experiențelor pe care le oferi.
5. Nu îți atragi publicul țintă
HoReCa e o industrie plină de provocări, iar una dintre cele mai mari este formarea unei baze de clienți fideli. Acest lucru necesită efort, timp și costuri de marketing ale localului tău.
Dacă cei care te frecventează acum nu fac parte din publicul tău țintă, e puțin probabil să-i poți fideliza. Acum e momentul pentru un rebranding. O nouă imagine poate fi exact ce ai nevoie pentru a atrage mai mulți clienți și pentru a-i transforma în susținători activi ai localului tău.
Platformele de marketing și rezervări restaurante precum Bookingham, îți pun la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a te promova inteligent. Campaniile plătite pe rețelele tale de socializare sunt perfecte pentru a ajunge la publicul tău țintă și pentru a-ți crește vizibilitatea în comunitate.
6. Ai atins un plafon al prețurilor
Există momente când brandul tău actual te va împiedica să-ți crești prețurile pe cât ai avea nevoie. Asta pentru că oaspeții tăi s-au obișnuit deja cu un anumite sume, pe care le asociază cu localul tău.
Acest lucru te poate afecta mai ales în contextul inflației alimentare.
Dacă ești un steakhouse renumit, cu prețuri moderate, dar nu poți crește prețurile din cauza imaginii formate, un rebranding ar putea fi benefic. Te poți repoziționa drept un steakhouse premium, și astfel îți vei putea acoperi costurile materiei prime, în timp ce rămâi pe profit. Prin rebranding, schimbi modul de percepție al clienților privind prețurile și ofertele localului.
7. Vânzările scad
Cel mai probabil, atunci când vânzările scad, există mai multe probleme.
Primul pas e să faci o analiză a competiției, să vezi dacă există alte localuri care îți atrag clienții. Poate s-au deschis unele noi, sau poate cele actuale și-au făcut un rebranding și au adoptat alte strategii de marketing pentru a deveni restaurante de succes (Ex. oferte și reduceri pentru fidelizare, prezență puternică în social media, colaborări cu foodies și influenceri locali).
Mai apoi, e important să vezi dacă produsele și serviciile tale îi oferă clientului în continuare o experiență memorabilă la restaurant. E posibil ca meniul să fie problema (lipsa noutății sau a diversității, creșterea prețurilor), rapiditatea serviciilor, atitudinea ospătarilor sau lipsa digitalizării.
Deși poate părea contraintuitiv să faci un rebranding în momentul în care vânzările scad (întocmai pentru că bugetul nu îți permite să investești într-o nouă imagine), exact asta trebuie să faci pentru a nu-ți pierde afacerea cu totul.
8. Nu ești suficient de instagramabil
Designul vine pe locul al 5-lea în factorii ce îi influențează pe clienți să aleagă un restaurant. Primele sunt: calitatea mâncării, comportamentul personalului, prețuri și locație.
Trăind în era rețelelor de socializare, oamenii vor mai întâi să-ți vadă fotografiile din local înainte să-ți guste mâncarea. Amenajarea interioară e un aspect cheie care te poate ajuta să atragi mai mulți clienți în localul tău. Culorile, materialele, mobila și obiectele de decor trebuie să fie în ton cu brandul tău și specificul restaurantului. Dacă observi o discrepanță între decor și imaginea pe care încerci s-o transmiți despre tine, sau dacă vezi că oaspeții nu mai revin, poate fi momentul pentru un rebranding.
După schimbare, arată-i publicului rezultatul final prin fotografii din localul tău. Postează-le pe rețelele tale de socializare și asigură-te că noua ta imagine e transmisă corect și pe alte platforme pe care ești listat (Ex. Google Business Profile, Bookingham, platforme de food delivery).
9. Meniul nu e actualizat

Unul dintre cele mai evidente semne că trebuie să-i faci un rebranding restaurantului tău, e meniul învechit. Competiția e într-o constantă schimbare – caută mereu noi colaboratori locali ce le pot oferi ingrediente proaspete, de sezon, sau se îndreaptă spre furnizori ce le pot aduce produse unice de la branduri internaționale.
Deși schimbările de meniu sunt destul de frecvente în industria restaurantelor, actualizările semnificative impun un proces de rebranding al restaurantului. De exemplu, dacă ai început să colaborezi cu producătorii locali sau dacă acum ai o pagină dedicată mâncărurilor vegane sau preparatelor fără gluten, atunci un rebranding evidențiază aceste noi beneficii.
Un alt aspect pe care ar trebui să-l iei în calcul în acest proces e tehnologia din bucătărie. Tot mai mulți chefi apelează la tehnici inovative pentru a prepara și conserva mâncarea, astfel încât să atragă cât mai mulți clienți (Ex. Chef Daniel Pălici, Grai Restaurant, București). Asta nu înseamnă că restaurantele tradiționale nu au nicio șansă, doar că e nevoie de actualizarea preparatelor din meniu, astfel încât clientul să fie mereu curios de ce i-ai pregătit. De exemplu, poți oferi un meniul zilei diferit, în funcție de ce e în sezon sau ce nu s-a consumat; și astfel combați și risipa alimentară.
10. Nu te-ai digitalizat
Un brand unitar îi oferă clientului o experiență excelentă, atât online, cât și offline. Această experiență începe din momentul în care utilizatorul te caută online.
- Informațiile despre localul tău trebuie să fie aceleași pe toate platformele pe care ai un cont (Google Maps, Google Business Profile, Facebook, Instagram, Bookingham etc.).
- Website-ul localului tău trebuie să fie optimizat pentru web și mobil, să se încarce rapid, să conțină meniul și prețurile actualizate, și să surprindă imaginea ta reală. Un plus este dacă le oferi clienților posibilitatea de a-și face o rezervare online, prin intermediul unui modul de rezervări integrat pe website-ul tău.
- Odată ce oaspeții au ajuns în local, poți să le crești gradul de satisfacție, folosind instrumente digitale precum meniu cu QR code sau sistem digital de comandă la masă. Ba mai mult, acestea reduc și timpul, și efortul angajaților tăi.
- Ca să le arăți că îți pasă de experiența lor, solicită-le feedback la finalul vizitei, tot prin intermediul unui cod QR.
- Și ca să îi faci să revină pe viitor, implică-i în campanii de SMS și email marketing prin care să le reamintești de tine și ofertele pe care le ai.
Digitalizarea îmbunătățește semnificativ interacțiunea dintre tine și oaspeții tăi, începând de
la efectuarea rezervării, până la experiența în local și fidelizarea pe termen lung. Dacă îți manageriezi localul într-o manieră depășită, și experiența clienților tăi va fi una neplăcută. Acest lucru îți va genera pierderi financiare. Optează în schimb pentru o nouă strategie digitală, și fă-i un rebranding localului tău.

11. Strategiile de marketing nu își îndeplinesc obiectivele
Când marketingul nu dă rezultatele dorite, proprietarii și managerii de restaurante întâmpină dificultăți în a afla unde greșesc. În acest moment, un rebranding ar putea fi de ajutor.
- Gândește-te cine sunt clienții tăi și unde își petrec cel mai mult timpul.
- Gândește-te cum poți ajunge la ei și fă campanii de promovare plătite pentru a-i atrage în localul tău.
- Testează mai multe tonuri de comunicare până îl găsești pe cel potrivit ție.
- Fii prezent pe rețelele de socializare și interacționează constant cu ei.
- Află care sunt așteptările lor când vin la tine.
- Solicită feedback constant.
- Observă comportamentul utilizatorilor pe website-ul tău și optimizează-l pentru a îmbunătăți experiența. Sfat: Concentrează-te pe paginile cu o rată mare de abandon („bounce rate”), fiindcă acelea semnalează probleme în navigarea website-ului de către un potențial client.
- Creează programe de fidelitate ca să-ți transformi clienții în susținători devotați și ca să generezi rezervări repetate.
12. Ești nevoit să-ți îmbunătățești reputația
Când ești în industrie de mai mult timp, imaginea brandului tău poate fi afectată de mai mulți factori:
- Recenzii negative față de localul tău, pe care nu le-ai gestionat la momentul potrivit
- Discuții controversate în care te-ai implicat pe social media
- Nerespectarea normelor de sănătatea publică
- Publicitatea negativă (implicită sau explicită) făcută de concurență
Un rebranding te poate ajuta cu îmbunătățirea reputației, fiindcă reface percepția clienților despre localul tău, le recalibrează așteptările și pune bazele unei noi încrederi reciproce.
13. Ai noi surse de venit
Anul 2020 a fost marcat de pandemie. Asta a obligat localurile să se reorienteze spre noi surse de venit; surse care au rămas disponibile și acum, în 2023.
- Servicii de livrare sau takeout: Conceptul de food delivery reprezintă principala sursă de venituri suplimentare pentru restaurante.
- Sisteme de comenzi online: Vânzarea de produse sau meniuri prin intermediul platformelor online sau a aplicațiilor poate extinde baza de clienți, facilitând accesul la produsele tale.
- Vânzare de produse alimentare sau secundare: Un restaurant poate vinde sosuri, condimente, pâine proaspătă, deserturi sau alte produse care se potrivesc cu specificul lor. De asemenea, articole personalizate, cum ar fi tricouri, căni sau alte accesorii ce conțin logo-ul restaurantului, pot fi o sursă de venituri.
- Evenimente private și catering: Organizarea de evenimente private sau furnizarea de servicii de catering pentru diferite ocazii poate aduce venituri adiționale.
- Carduri de fidelitate: Lansarea unor programe de tip VIP poate crea clienți fideli, oferindu-le beneficii precum reduceri, acces la evenimente exclusive sau meniuri speciale.
- Colaborări sau parteneriate: Asocierea cu alte afaceri locale pentru oferirea de pachete promoționale sau discounturi poate atrage noi clienți și genera venituri suplimentare.
- Cursuri de gătit sau evenimente speciale: Organizarea de cursuri de gătit sau evenimente tematice poate aduce clienți interesați să învețe sau să experimenteze ceva nou.
Alegerea sursei potrivite depinde de specificul fiecărui restaurant, preferințele clienților și capacitățile de management. Asigură-te că le transmiți pe toate acestea printr-un rebranding.
14. Vrei să îți deschizi noi locații

Atunci când decizi să-ți extinzi afacerea, e esențial să-ți consolidezi identitatea brandului, ca să existe aliniere între toate businessurile și ca să-ți păstrezi notorietatea în comunitate.
Iată câteva strategii esențiale pentru consolidarea identității brandului în timpul extinderii:
- Stabilește clar valorile și viziunea restaurantului tău. Asigură-te că și noile locații împărtășesc aceleași valori și obiective, ca să garantezi consistența în experiența oferită clienților.
- Creează standarde clare pentru serviciile oferite și procesele din bucătărie și de pe sală. Digitalizarea poate fi un aliat esențial aici (Ex. meniu cu QR code, sistem automatizat de comandă la masă, modul de rezervări restaurant).
- Fii coerent în ceea ce privește designul și estetica localurilor tale. Logo-ul, culorile, decorul și ambianța trebuie să fie aceeași în toate locațiile, pentru a transmite unitatea brandului.
- Asigură-te că echipele din toate locațiile înțeleg valorile, obiectivele și standardul de serviciu al brandului. De asemenea, e important să fie instruite corespunzător, ca să se păstreze consistența.
- Solicită feedback constant de la clienți și evaluează modul în care brandul tău e perceput în diferite locații. Fă schimbări unde e nevoie, ca să fii sigur că oferi mereu o experiență de calitate și că te ridici la nivelul așteptărilor clienților tăi.
Extinderea poate fi un bun moment pentru rebranding fiindcă oferă o imagine fresh asupra restaurantelor tale.
Profitul și reputația sunt esențiale pentru un restaurant de succes. Rebrandingul reprezintă o abordare proactivă, menită să te ajute în creșterea bazei tale de clienți și a veniturilor.
Descoperă beneficiile Bookingham în acest proces. Eficientizează-ți operațiunile și minimizează-ți costurile, cu ajutorul digitalizării.