Cum poate analiza datelor să îți crească restaurantul?

de

Author

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
  1. Planifici în avans – resurse, meniu, discounts
  2. Oferi experiențe care îți vor aduce recenzii pozitive
  3. Personalizezi vizitele clienților fideli
  4. Reajustezi serviciile pentru a crește productivitatea și reduce stresul
  5. Adaugi în meniu produse care vor atrage mai mulți oaspeți
  6. Oferi un ajutor în plus personalului
  7. Aduci restaurantul pe drumul potrivit, într-o industrie competitivă
Cum poate analiza datelor sa-ti creasca restaurantul?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Operatorii de restaurante au acces la o sursă incomensurabilă de date, care ar putea avea un impact puternic asupra modului în care își construiesc interacțiunea cu fiecare consumator în parte. De aici vine și una dintre cele mai noi provocări: cum putem să accesăm datele acestea cât mai eficient și cum putem să le folosim în avantajul nostru? 

Conceptul de  “Big Data” e unul frecvent întâlnit în domeniul HoReCa, astfel încât nu mai ridică niciun semn de întrebare. Acționând ca o mină de aur, analiza datelor nu trebuie să fie o procedură complicată, care durează mult prea mult timp, ci mai degrabă un proces eficient, de care să profiți din plin. Asta, mai ales când poți folosi datele ca să descoperi trenduri noi, să afli ce experiențe își doresc clienții, sau să știi care anume dintre serviciile tale ar avea nevoie de îmbunătățiri. Descoperă avantajele digitalizării cu Bookingham Business.

Cum colectăm datele?

Există mai multe metode prin care poți ajunge la informații care să-ți schimbe cu totul și cu totul așteptările vizavi de trendurile din industrie și față de comportamentul clienților. Cifrele arată că businessurile care apelează la analiza datelor își cresc profitul cu peste 8%. Totuși, surprinzător este faptul că doar 12% dintre afaceri (incluzându-le pe cele din HoReCa) optează pentru aceste instrumente. 

1. Sistemele de rezervări – la îndemâna oricui

Prima metodă este una extrem de intuitivă: sistemele de rezervări. Simplu și eficient, acestea reprezintă o modalitate prin care poți strânge date cum ar fi: nume, prenume, preferințe, sau alergii. Abordarea poate fi extinsă înspre una holistică, astfel încât să apelezi și la instrumente de colectare feedback. Ba mai mult, la doar un click distanță, poți să descoperi care este perioada cea mai aglomerată, unde se situează restaurantul tău în raport cu ceilalți competitori și câți oameni aleg să îți treacă pragul localului din nou. 

2. POS-ul – Ușa spre o mină de aur

Există o mulțime de informații care pot fi colectate de pe dispozitivul care e de nelipsit din orice restaurant: POS-ul. Care sunt acestea?

  • Vânzările: când au fost cele mai multe, pentru câți oameni, ce fel de produse sau servicii au fost achiziționate;
  • Perioadele de vârf, dar și perioadele “moarte”, în care clienții întârzie să apară;
  • Comparație între plățile făcute cash sau cu cardul;
  • Ce fel de produse sunt comandate cel mai des, cât de des se întorc clienții și cât obișnuiesc să cheltuiască pe o masă.

Există și anumite dezavantaje în acest proces, cum ar fi timpul îndelungat petrecut pentru colectarea datelor. Totuși, odată ce sunt depășite obstacolele, managerii pot ajunge să vadă real-time data, pentru a lua decizii punctuale și extrem de bine justificate, care să crească vânzările, productivitatea personalului și care să reducă semnificativ costurile de muncă. 

Cum te poate ajuta analiza datelor în situații concrete?

1. Planificare în avans

Datele eficientizează și procesul de luare a deciziilor pe moment. Iată câteva sfaturi, care vor face ca timpul să fie mereu de partea ta:

  • Oferă promoții și discount-uri în perioadele neaglomerate. După ce faci o analiză simplă a  vânzărilor, raportată la fiecare moment al zilei și săptămânii, poți crea oferte speciale de tipul “Happy Hours”, care să crească fluxul de persoane care vin la restaurantul tău.
  • Planifică un program de lucru și pregătește mâncarea în avans, bazat pe tendințele analizate. Știi când vine, cine vine și ce comandă.
  • Alocă resursele umane acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. De exemplu, în cazul restaurantelor care au un bar, managerii pot programa barmanii și ospătarii în funcție de fluxul anticipat de clienți. 

2. Experiențe care îți vor aduce doar review-uri demne de pus pe perete

Automatizează-ți restaurantul și marșează pe o experiență multisenzorială, care să convingă clienții să rămână chiar și după ce farfuriile lor sunt goale. Apelează la diferite instrumente de marketing pentru HoreCa și fă-i să revină în localul tău.

3. Personalizarea experienței pentru cei mai loiali consumatori

Poți începe prin a descoperi care sunt oamenii care se întorc la restaurantul tău. Un bun exemplu este Oriole din Chicago, un restaurant premiat cu o stea Michelin, care are o bază de date cu cei mai loiali clienți, pe care îi întâmpină direct pe nume și îi direcționează către punctele preferate din restaurant. 

4. Reajustarea serviciilor și vânzărilor

Datele fluxului de consumatori din restaurant pot ajuta managerii să prezică cele mai aglomerate perioade și să:

  • promoveze unele produse pentru a crește vânzările. Să spunem că, la o anumită or,ă știi ca nu vei avea mulți oaspeți. Acest lucru îți dă avantajul să prezinți unele preparate din meniu și să transformi ospătarii în consultanți culinari. 
  • reconfigureze turele personalului în funcție de numărul de clienți așteptat, astfel încât fiecare membru al echipei să aibă o activitate clară. 

5. Îmbunătățirea meniului 

Se poate ca din cauza costurilor de achiziție sau de personal, să fi redus numărul de preparate din meniu, pentru a crește eficiența în bucătărie, dar și pentru a combate risipa alimentară. Datele te pot ajuta să:

  • te concentrezi pe dish-urile care se vând cel mai bine. Astfel, poți alcătui un top al celor mai bune mâncăruri, cărora să le oferi o poziție mai bună în meniul digital sau fizic, sau chiar să adaugi produse noi.
  • promovezi produsele cu o marjă mare. Acestea pot fi prezentate ca articole speciale și vândute la un preț preferențial. 
  • crești achiziția produselor care se vând cel mai bine, pentru a avea stocul mereu actualizat. 

6. Un ajutor în plus pentru ospătari

Datele pot fi un instrument eficient de management al personalului. În contextul lipsei acute de angajați, în care fiecare este nevoit să lucreze mai mult, managerii pot să alinieze interesele restaurantului cu cele ale personalului. Cum?

  • Prin definirea factorilor de performanță. Când toată lumea știe care este obiectivul, le va fi mult mai simplu să își concentreze eforturile spre atingerea obiectului, cum ar fi o creștere a vânzărilor cu 2 procente. 
  • Prin crearea de competiții care să motiveze ospătarii. Comportamentul lor poate fi gratificat prin recunoașterea eforturilor și chiar prin acordarea unor bonusuri de performanță. 
  • Prin dezvoltarea celor mai bune talente. Odată ce ai identificat cei mai buni membri din echipă, îi poți motiva să devină lideri și să își ajute colegii prin training-uri, sau alte instrumente. 

7. Direcția exactă a restaurantului tău

Prognoza s-ar putea să fie unul dintre cele mai mari avantaje ale analizei datelor. Când știi exact care sunt tendințele pieței, poți să prezici cum vor evolua acestea în viitorul apropiat sau chiar îndepărtat. Iar într-o industrie atât de competitivă, să fii cu un pas în fața celorlalți e într-adevăr game changing. Deci, cum poți să-ți construiești prognoza? 

Comparând datele istorice cu cifrele tale actuale, vei putea prezice unde te vei situa în următorii doi ani. În consecință, vei putea elabora strategii pentru un restaurant de succes și vei avea șansa de a lua mult mai ușor decizii de schimbare, în funcție de trendurile care se întrevăd la orizont. 

Atinge potențialul maxim al restaurantului tău

Big Data este mai mult decât un simplu instrument de marketing. Poate reprezenta într-adevăr o mină de aur pentru restaurantul tău, care să te ajute să prezici tendințele, să identifici cele mai căutate preparate, să îți faci stocurile și chiar să îți loializezi clienții restaurantului tău, dar și angajații. Pe măsură ce colectarea datelor se va simplifica și analiza va deveni mai accesibilă, va fi din ce în ce mai ușor ca cifrele să vorbească de la sine și să te ajute să iei decizii concrete și cu adevărat eficiente.