Împărțirea bacșișului între angajați. Sisteme și strategii de implementare

de

Author

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De la 1 ianuarie 2023, bacșișul este impozitabil, poate fi de până la 15% din valoarea consumației și se poate plăti cash sau card. Un sistem eficient de distribuire a bacșișului va impacta pozitiv relațiile dintre angajații tăi și gradul de satisfacție al clientului. Află care sunt cele mai frecvente sisteme de împărțire a bacșișului, ce s-ar potrivi în localul tău și strategii de implementare.

Împărțirea bacșișului în restaurante
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

În industria ospitalității, bacșișul nu e considerat doar un bonus. De multe ori, e văzut drept o modalitate prin care angajații pot să își crească semnificativ venitul. Procesul de distribuire a bacșișului face ca toți cei care contribuie la experiența unui client, să fie recompensați pentru munca depusă. 

Nu există o abordare perfectă, universal valabilă pentru toate restaurantele. De aceea, e important să cunoști sistemele de distribuire a bacșișului și să vezi care se potrivește cel mai bine tipului tău de business. 

Un sistem de distribuire a bacșișului bine pus la punct poate impacta pozitiv succesul localului tău, starea de spirit a personalului și gradul de satisfacție al clienților. 

În acest ghid, vom prezenta:

Ce este bacșișul? Reglementările din România.

Legea 376/2022 definește bacșișul ca fiind „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de către client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici”. Legea se aplică doar în cazul societăților care activează ca „Restaurante” și „Baruri și ale activități de servire a băuturilor” (Coduri CAEN 5610 și 5630).

Începând cu 1 ianuarie 2023, bacșișul este impozitabil, scopul principal fiind fiscalizarea sumelor primite. Acum, bacșișul poate fi de până la 15% din valoarea consumației și poate fi plătit cash sau card. 

Plata bacsisului cu card

Legislația prevede ca aceste sume să ajungă inițial la operatorii economici, care sunt responsabili pentru reținerea impozitului pe salarii pentru angajați. Ulterior, operatorii economici trebuie să rețină un impozit de 10% pe sumele cumulate și, de abia mai apoi să le distribuie integral angajaților.

Fiecare angajator decide cum alege să distribuie bacșișul, iar metoda aleasă e menționată în cadrul regulamentului intern. 

Ce e un sistem de bacșis și ce rol are?

Un sistem de distribuire a bacșișului e o modalitate prin care sumele încasate de personalul de pe sală (front-of house – ospătari) sunt împărțite cu ceilalți membri ai echipei (front-of-house + back-of house: debarasatori, barmani, bucătari etc.).

Astfel, un sistem de distribuire a bacșișului îi vizează pe toți cei care contribuie la crearea unei experiențe memorabile la restaurant.

  • Cei care interacționează direct cu clientul (front-of-house) 
  • Cei care se ocupă de operațiunile din spate (back-of-house) 
  • Personalul auxiliar 

Rolul unui sistem de distribuire a bacșișului este să: 

  • Recunoască eforturile întregii echipe și să le răsplătească, deci să-i facă pe angajați să se simtă apreciați la locul de muncă
  • Asigure echitatea în rândul personalului
  • Îmbunătățească productivitatea și eficiența localului
  • Creeze o atmosferă plăcută la locul de muncă

Modul în care se împarte bacșișul diferă, în funcție de tipul de local, politicile proprii, reglementările din domeniu și practicile din oraș.

Cele mai întâlnite sisteme de distribuire a bacșișului în HoReCa

1. Bacșișul individual

Impartirea bacsisului in restaurant - bacsisul individual

Într-un astfel de sistem, angajatul care primește bacșiș, și-l păstrează, cu mențiunea că trebuie să fie impozitat cu 10%.

Avantaje:

  • Angajații care primesc bacșiș simt că munca lor e răsplătită.
  • Sunt motivați să presteze mai bine și să se dezvolte profesional.
  • Bacșișul individual încurajează spiritul competitiv, crescând astfel productivitatea generală la locul de muncă.

Dezavantaje:

  • Spiritul competitiv poate deveni distructiv dacă managerul localului nu acordă atenție relațiilor dintre angajații care primesc bacșiș.
  • Sistemul poate stârni frustrări și invidie în echipă, între ospătarii care primesc bacșiș mai mare sau mai mic.
  • Poate apărea un conflict între cei din front-of-house și cei din back-of-house.

2. Bacșișul la comun

Modelul tradițional este cel individual, unde tot bacșișul e păstrat de ospătar. Bacșișul la comun a apărut din nevoia de a aprecia și personalul din bucătărie și cel auxiliar. 

Există mai multe sisteme bazate pe bacșișul la comun.

2.1. Bacșișul la comun, împărțit în mod egal

În acest sistem, toți cei care contribuie la experiența finală a clientului, primesc o parte din bacșiș. La finalul turei de muncă, tot bacșișul se colectează și se împarte în funcție de criteriile stabilite de local (cel mai frecvent, pe baza numărului de ore lucrate). 

Avantaje: 

  • Împărțirea egală a bacșișului creează o atmosferă mai plăcută de lucru. 
  • Îmbunătățește colaborarea dintre personalul de pe sală și cel din bucătărie.

Dezavantaje:

  • Există riscul ca ospătarii să fie demotivați de împărțirea în mod egal, dat fiind faptul că ei interacționează direct cu oaspeții.

2.1. Bacșișul la comun, împărțit pe segmente 

Acest sistem presupune împărțirea bacșișului în funcție de localizarea mesei (diferite secțiuni din interior/terasă) sau de poziția ocupată (barman, ospătar etc.).

Avantaje

  • Bacșișul total e distribuit într-un grup mai mic, deci suma obținută de fiecare angajat e mai apropiată de bacșișul individual.
  • Sistemul îmbunătățește munca în echipă.

Dezavantaje:

  • Există riscul să apară invidie între segmentele de angajați, când unele echipe câștigă mai mult decât altele. 
  • Chelnerii cu experiență pot solicita să servească părțile mai profitabile ale restaurantului, lăsându-i pe alții cu secțiuni mai puțin dorite. 

2.3. Sistemul hibrid

Sistemul hibrid e unul dintre cele mai frecvente în România. În acest context, chelnerii păstrează un anumit procentaj din bacșișurile pe care le câștigă (aproximativ 50%) și împart restul cu ceilalți angajați care au contribuit la experiența finală a clientului.

Avantaje:

  • Sistemul hibrid e considerat a fi mai echitabil decât alternativele sale deoarece fiecare chelner își păstrează cea mai mare parte din bacșișul câștigat.
  • Ospătarii sunt mult mai motivați decât dacă bacșișul total ar fi împărțit în mod egal sau pe segmente. 
  • Acest sistem încurajează munca în echipă.
  • Și restul angajaților de pe sală și din bucătărie se simt răsplătiți și apreciați pentru munca lor.

Dezavantaje: 

  • Chelnerii cu bacșișuri mai mari și performanțe ridicate se pot simți dezamăgiți că trebuie să împartă bacșișurile cu alții și să suplinească pentru chelnerii mai puțin experimentați.

Ce sistem e potrivit pentru localul tău?

De regulă, restaurantele sunt împărțite în 3 categorii:

  1. QSR („quick service restaurant”). Aici intră restaurantele de tip fast food sau „împinge tava” 
  2. Restaurante casual 
  3. Restarante de tip fine dining

Anumite sisteme de distribuție a bacșișului sunt mai întâlnite în unele tipuri de localuri, dar nu există o regulă. Cel mai des:

  • Sistemul în care bacșișul e individual, e întâlnit în restaurantele de fine dining
  • Sistemul în care bacșișul e la comun și se împarte egal e întâlnit în toate cele 3 categorii de restaurante
  • Sistemul în care bacșișul e la comun și se împarte pe zone din restaurant/poziție e întâlnit în localurile casual și de tip QFS 
  • Sistemul în care bacșișul e la comun și se împarte pe procente, în funcție de nivelul de implicare, e mai întâlnit în localurile casual și de fine dining

Dimensiunea localului și numărul de angajați sunt principalii factori pe care trebuie să-i ai în vedere când alegi sistemul de distribuire a bacșișului.

E extrem de important să iei în calcul:

  • Dimensiunea zonei de servire în local și pe terasă (dacă e cazul)
  • Capacitatea de locuri din interior și exterior
  • Câți angajați sunt pe sală și câți sunt în bucătărie

În funcție de feedback-ul angajaților și clienților, sistemul poate necesita modificări sau chiar schimbări radicale.

Implementarea sistemului de bacșiș

Implementarea sistemului de bacșiș in restaurantul tau

Dezvoltarea sistemului e doar primul pas. Mai apoi, trebuie să te asiguri îl comunici clar angajaților și îl implementezi ca la carte.

1. Comunicare și instruire 

Toți angajații, chiar și candidații care aplică pe pozițiile libere, trebuie să fie la curent cu sistemul de împărțire al bacșișului în localul tău.

Explică-le ce e sistemul și care e rolul lui, cum funcționează și cum se aplică.

De asemenea, lămurește orice întrebări apar. Scopul e ca toți membrii echipei să se simtă apreciați și motivați să-și îmbunătățească prestația la locul de muncă.

2. Evaluarea și ajustarea practicilor

Odată ce ai implementat sistemul, monitorizează evoluția lucrurilor. Fii atent la cum se desfășoară lucrul în echipă, cere feedback din partea angajaților și a clienților, și fă modificări dacă e cazul.

Sistemul de distribuire a bacșișului nu este unul fix. Deci dacă observi că productivitatea din localul tău scade, îndreaptă-te spre un alt model care îți poate aduce mai multe beneficii. 

3. Rezolvarea conflictelor dintre angajați

În urma alegerii unui sistem de distribuire a bacșișului, există riscul să apară frustrări și conflicte. E esențial să manageriezi situațiile de acest gen, pentru a evita un dezechilibru în echipă. Trebuie să fii transparent, să încurajezi comunicarea deschisă, să susții echitatea, să ceri constant feedback-ul angajaților și să-i asculți, și să fii dispus să faci schimbări pentru a le satisface nevoile.

Bookingham îți pune la dispoziție o serie de ghiduri și resurse din mediul HoReCa, ce te pot ajuta în dezvoltarea restaurantului tău. Descoperă mai multe articole pe Grow și contactează-ne dacă ai întrebări sau dacă vrei să te ajutăm în gestionarea și creșterea afacerii tale.