Ce echipamente nu trebuie să lipsească din bucătăria unui restaurant? Criterii de selecție și marketplace.

de

Author

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Descoperă cele 6 categorii de echipamente care nu trebuie să lipsească din bucătăria localului tău, cum să le alegi și unde le găsești.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Echipamentele de bucătărie reprezintă una dintre investițiile principale ale unui restaurant. Acestea îți vor impacta productivitatea și, implicit, profitul, motiv pentru care e important să te informezi extrem de bine înainte să începi amenajarea, sau să apelezi la un specialist.  

Fă o listă cu aparatura și accesoriile necesare tipului tău de business, mai apoi nu te grăbi să le cumperi. Ia în calcul spațiul și bugetul pe care le ai la dispoziție, și asigură-te că echipamentele pe care le alegi au sens în fluxul de pregătire, gătire și servire a mesei.

Află în continuare:

  • Care sunt cele mai importante echipamente HoReCa pentru bucătărie?
    • Echipamente de gătit
    • Echipamente frigorifice
    • Echipamente de preparare și procesare
    • Ustensile de bucătărie
    • Echipamente de depozitare
    • Echipamente de curățenie
  • Ce criterii sunt importante în amenajarea bucătăriei unui restaurant? 
  • De unde îți cumperi echipamente pentru restaurant?

Care sunt cele mai importante echipamente HoReCa pentru bucătărie?

Echipamentele de bucătărie se referă la aparatura și ustensilele utilizate într-un restaurant pentru a pregăti, găti și servi mâncarea. Cuprind totul – de la utilaje și accesorii de bucătărie precum frigidere, cuptoare sau recipiente pentru depozitarea alimentelor, până la elemente hardware și software (sistemele de comandă la masă și POS-urile). 

În continuare, vei găsi o listă cu echipamentele de bucătărie esențiale pentru orice tip de restaurant. Aceasta e doar o bază în dotarea localului tău. În funcție de specificul pe care îl ai și alte criterii individuale, o poți extinde pentru a-ți îndeplini cerințele și nevoile unice.

1. Echipamente de gătit

Echipamentele de gătit sunt punctul de plecare în orice bucătărie de restaurant. Mai sunt cunoscute și ca „echipamente de bucătărie caldă” deoarece cuprind următoarele:

  • Cuptor: Poate fi folosit pentru coacere, prăjire, fierbere și nu numai. Există mai multe tipuri de cuptoare: pentru pizza, patiserie, accelerate și multifuncționale, cu convecție și combi etc. Tu trebuie să le alegi pe cele care se potrivesc tipului tău de local. 
  • Mașină de gătit: În funcție de utilități, poate fi pe: aragaz pe gaz, curent, plită cu inducție, plită electrică etc. Deci fierbi, sotezi, prăjești, coci sau gratinezi alimentele. Mașinile de gătit îți permit să ții pasul cu activitatea intensă a localului tău, deci asigură-te că le alegi pe cele potrivite.  
  • Friteuză: Un aparat nelipsit din QSR-uri (restaurante cu servire rapidă) și nu numai, folosit pentru a prăji diverse mâncăruri.
  • Grătar: Există mai multe tipuri de grătare (pentru fructe de mare, carne, legume), care vor oferi alimentelor o aromă afumată.
  • Plite: Cu o suprafață metalică plată, plitele sunt un echipament esențial în bucătărie. Sunt utile în gătirea uniformă și rapidă.
  • Echipamente de menținere la cald: Dulapurile, lămpile și sertarele de menținere la cald au rolul de a păstra mâncarea la o temperatură specifică, până e gata de servire. Pot fi potrivite și pentru dospirea aluatului de pâine înainte de coacere.
  • Salamandră: Electrică sau pe gaz, cu lift sau cu 3 laturi închise, salamandra sau grătarul superior e util pentru a finaliza preparatele, a prăji pâinea sau a topi brânza. Au și o putere termică suficientă cât să prăjească somonul sau să gătească alte alimente.
  • Prăjitor de pâine: Esențial în localurile de mic-dejun sau brunch, prăjitorul de pâine e un echipament eficient pentru pregătirea și servirea pâinii.
  • Cuptor cu microunde: Reprezintă o modalitate convenabilă pentru a încălzi rapid sosuri sau alte produse și pentru a decongela alimente. Mai există și cuptoarele rapide, care de obicei oferă 3 metode de gătire: microunde, convecție și impingement (jeturi de aer cald).

Când alegi echipamentele de bucătărie caldă, ia în considerare ce ai folosi cel mai des și de ce infrastructură ai nevoie pentru a le instala cu ușurință.

2. Echipamente frigorifice

Există multe stiluri de echipamente frigorifice de bucătărie, pentru fiecare tip de restaurant în parte. Esențiale sunt: 

  • Frigiderele: Aici vorbim despre dulapuri sau frigidere profesionale, lăzi sau camere frigorifice, masă frigorifică și vitrine reci. Află ce frigider i se potrivește restaurantului tău, în funcție de spațiul operațional, meniu, tipul alimentelor depozitate și regimul de utilizare. Cel mai probabil, vei avea nevoie de o combinație de mai multe. 
  • Congelatoarele: La fel ca frigiderele, și congelatoarele vin în diverse dimensiuni și stiluri, pentru a se potrivi nevoilor și capacităților alimentare ale localului tău. 

3. Echipamente de preparare și procesare

În funcție de nevoile restaurantului, echipamentele de preparare și procesare diferă. Totuși, majoritatea unităților de servicii alimentare folosesc câteva aparate și ustensile cheie, care sporesc eficiența.

  • Roboți de bucătărie: Aceste echipamente ajută la reducerea timpului petrecut pe anumite sarcini cum ar fi: tocarea legumelor, felierea brânzeturilor și mezelurilor sau crearea sosurilor.
  • Mese de pregătire: Așază-ți aparatura și ustensilele pe mesele de pregătire sau folosește-le ca suprafață pentru pregătirea și asamblarea preparatelor.
  • Mixere: Deși patiseriile și pizzeriile folosesc cel mai des mixere, orice restaurant poate folosi acest aparat pentru a-și crește eficiența în pregătirea mâncărurilor.
  • Blendere: Cel mai frecvent întâlnite în baruri și cafenele, blenderele au mai multe aplicații, de la mixarea băuturilor, până la combinarea sosurilor și crearea marinadelor.

4. Ustensile de bucătărie

Echipamentele mici, cunoscute și ca ustensile de bucătărie, sunt folosite în pregătirea și gătirea preparatelor. Calculează atent cantitatea fiecărui produs din această categorie pentru ca angajații să nu piardă timp așteptând să se elibereze ustensila de care au nevoie.

Din nicio bucătărie de restaurant, nu ar trebui să lipsească:

  • Cuțite: Un set ascuțit de cuțite e cel mai important echipament mic într-o bucătărie. Acestea fac pregătirea alimentelor mai ușoară și reduc riscul de accidente.
  • Tocătoare: Conform standardelor HACCP (despre care vom vorbi pe larg într-un alt articol), trebuie să existe mai multe tocătoare într-o bucătărie, de mai multe culori, pentru a preveni contaminarea încrucișată.
  • Boluri și castroane: Ar trebui să ai boluri de dimensiuni diferite, pentru aplicații diverse precum frământarea aluatului sau baterea ouălor.
  • Tigăi: Există multe tipuri de tigăi (universale, wok, pentru clătite, adânci etc.). Ia în calcul nevoile din bucătărie și cantitatea lor, înainte să plasezi comanda.
  • Oale și cratițe universale: La fel ca în cazul tigăilor, și aici există mai multe feluri de oale: pentru supă, bain-marie, pentru paste, pentru sosuri și alte opțiuni specializate.
  • Teluri: Sunt ustensile esențiale în orice restaurant, care aerează preparatele, oferindu-le o textură pufoasă. Și acestea sunt de mai multe dimensiuni și au mai multe întrebuințări.
  • Tăvi: Le poți folosi pentru prepararea mâncării în cuptor sau pentru a o păstra caldă până e gata de servire. Tăvile sunt cu atât mai importante dacă businessul tău are și catering și ești nevoit să transporți preparatele.
  • Linguri de bucătărie: Fie că amesteci sosuri în zona de preparare, servești mâncarea pe un bufet sau scoți ingredientele dintr-un bol, lingurile sunt esențiale într-o bucătărie. Și acestea sunt de mai multe tipuri, în funcție de aplicație.
  • Spatule: Dacă restaurantul tău folosește grătare, grătare cu cărbuni sau grill-uri, spatulele protejează personalul de arsuri. Alege spatule cu mânere rezistente la căldură.
  • Clești: Sunt foarte utili în pregătirea alimentelor, montarea farfuriilor sau servirea preparatelor.

5. Echipamente de depozitare

Echipamentele de depozitare au un rol esențial în a păstra bucătăria și zonele de lucru ordonate, cresc productivitatea și reduc accidentele la locul de muncă. 

  • Rafturi: Folosește rafturi în camera frigorifică sau în congelator pentru a depozita diferite alimente sau pune-le în bucătărie pentru a așeza oalele, tigăile, vesela și ingredientele uscate la îndemână. Rafturile au dimensiuni și configurații diferite, ceea ce îți permite să le personalizezi în funcție de spațiul tău.
  • Cărucioare de transport și utilitare: Aceste cărucioare sunt utile în toate zonele de operare a bucătăriei. Folosește-le în zona de servire, pentru curățarea meselor, sau în zona de pregătire, pentru mutarea echipamentelor grele sau a ingredientelor.
  • Răcitoare pentru tăvi: Răcitoarele pentru tăvi pot depozita și transporta alimente, dar le poți folosi și pentru a păstra și dospi pâinea. Sunt înalte și înguste, deci nu ocupă mult spațiu pe tejghea – un plus pentru bucătăriile aglomerate sau mici.
  • Containere pentru depozitarea alimentelor: Containerele pentru depozitarea alimentelor sunt unelte multifuncționale perfecte pentru stocarea ingredientelor pregătite, amestecarea sosurilor și stocurilor sau pentru păstrarea articolelor uscate, cum ar fi pastele sau orezul. Multe dintre ele au capace colorate sau marcaje, pentru a facilita organizarea, dar și pentru a păstra igiena.
  • Rafturi de uscare: Acestea oferă un loc pentru depozitarea și uscarea vaselor, paharelor, ustensilelor de gătit, tocătoarelor și altor accesorii.

Pe măsură ce cumperi și folosești aceste echipamente, respectă ghidurile de depozitare pentru a asigura siguranța alimentară.

6. Echipamente de curățenie

Igiena e esențială în industria serviciilor alimentare, așa că localul tău are nevoie de un stoc de echipamente în acest sens. Diferite restaurante pot necesita diverse produse de curățenie, în funcție de aparatură și pardoseală, dar sunt câteva echipamente universal obligatorii:

  • Cârpe din microfibră și cârpe de curățat: Acestea au mai multe utilizări în restaurante, de la curățarea lichidelor vărsate și ștergerea meselor și a scaunelor, până la lustruirea veselei.
  • Chiuvetă cu 3 compartimente: Chiuveta cu 3 compartimente e necesară pentru a curăța și dezinfecta complet produsele, respectând normele de igienă și sănătate. Pe lângă asta, va trebui să investiți și într-o trapă pentru grăsimi și un robinet comercial.
  • Substanțe chimice și dezinfectanți pentru servicii alimentare: Alege substanțele chimice potrivite pentru curățarea echipamentelor comerciale și nu uita de dezinfectanți, care mențin produsele sigure.
  • Coșuri de gunoi și pubele de reciclare: Fiecare unitate are nevoie de un loc pentru a arunca gunoiul, așa că plasează strategic coșurile și pubelele pentru reciclare.
  • Mopuri și găleți pentru mop: Spălarea podelelor la sfârșitul zilei ajută la curățarea oricăror vărsături și murdărie acumulate în timpul orelor de funcționare. Asigură-te că ai mopuri și găleți pentru a face asta ușor și corespunzător.
  • Semne de avertisment pentru podea umedă: Semnele pentru podea umedă avertizează clienții și angajații să fie precauți când merg pe podele alunecoase.
  • Perii de curățat și bureți: Ia mai multe perii de curățat și bureți, cu diferite grade de abrazivitate, astfel încât să îndepărtezi ușor murdăria care persistă și să cureți delicat obiectele sensibile.
  • Mături și fărașe: Le folosești pentru a îndepărta praful și pentru a curăța murdăria din bucătărie sau din zona de servire.
  • Găleți pentru substanțe chimice de curățare: Substanțele chimice de curățare se amestecă în siguranță folosind aceste găleți speciale. Sunt disponibile pe mai multe culori, ceea ce îți permite să te organizezi mai bine, mai ușor.

Ce criterii sunt importante în amenajarea bucătăriei unui restaurant?

Există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când îți alegi echipamentele pentru bucătăria localului tău.

  1. În primul rând, vorbim despre dimensiunea acesteia. Mărimea bucătăriei trebuie să fie direct proporțională cu numărul de locuri din restaurantul tău. 

„Unii antreprenori aleg să facă bucătăria mai mică pentru a avea mai multe locuri în restaurant. Problema e că atunci când vor avea un grad de ocupare de 100%, nu vor face față comenzilor, vor întârzia cu mâncarea și clientul va pleca nemulțumit.”

- Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School

2. Mai apoi, ai în vedere meniul. În funcție de specificul restaurantului, ai nevoie de câteva echipamente speciale. De exemplu, dacă deții o pizzerie, ai nevoie de cuptor pentru pizza, dacă specificul tău e italian, ai nevoie de un bolitor de paste, dacă ai steakhouse, ai nevoie de cuptor/grătar/boiler special pentru steak, dacă ai un restaurant cu specific nord-african, marocan sau tunisian, ai nevoie de un vas de lut denumit „tajine” șamd.

„De aceea e foarte dificil pentru un restaurant să aibă meniu internațional. În primul rând pentru că bucătăria trebuie să fie mai mare, ca să încapă toate echipamentele, apoi ai nevoie de mai multe aparate și utilaje speciale, deci o investiție mai mare, și e și greu să-l promovezi astfel încât să creezi o imagine uniformă în mintea clientului. Săptămâna asta vorbești despre oferta la ciorbă de burtă, săptămâna viitoare ai chicken curry și în 2 săptămâni, ai paste cu fructe de mare. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai multe restaurante din România se îndreaptă acum spre un specific nișat.”

- Cristian Cristea, consultant HoReCa și manager general Hostalion Business School

3. Al treilea criteriu ține de materia primă din localul tău. Ai nevoie de echipamente diferite pentru depozitare, în funcție de tipul și starea ingredientului – congelat sau proaspăt. Adică, ai nevoie de frigider separat pentru carne (pui, porc, vită), altul pentru pește și fructe de mare, altul pentru ouă, altul pentru deserturi etc. E nevoie și de camere/spații speciale pentru carne și pentru spălat ouă.

4. Al patrulea criteriu ia în calcul serviciile de servire pe loc sau livrare la domiciliu. Pentru asta, sunt necesare mai multe tipuri de echipamente, începând cu cele pentru ținut mâncarea la cald, până la ambalare și etichetare. Ai în vedere că și acestea au nevoie de spațiu și volum în bucătărie. 

5. Un alt aspect extrem de important e HACCP (hazard analysis critical control point) sau analiza punctelor critice de control (mai multe despre acestea într-un articol viitor). 

În aceste puncte critice de control, proprietățile materiei prime, ale semipreparatului sau ale produsului finit se pot altera, punând în pericol sănătatea clientului. Din acest motiv, e esențial ca fiecare punct critic de control să fie monitorizat în permanență, astfel încât tu să te asiguri că rămâne în parametri normelor impuse de legislație.

6. Un alt criteriu în alegerea echipamentelor de bucătărie ține de ergonomie. Dacă vrei să profiți la maximum de potențialul unui spațiu mic, poți face asta cumpărând aparatură performantă, compactă. Deși asta presupune o investiție mai mare în echipamente, salvezi timp și crești productivitatea din bucătărie.

7. De asemenea, când îți alegi ustensilele și aparatele, trebuie să știi de ce utilități vei avea nevoie. Gaz, electric sau ambele? Asta va influența amenajarea bucătărie și puterea – deci cheltuielile.

8. În același timp trebuie să iei în calcul și echipamentele din zona de depozitare și evacuare a deșeurilor. 

De unde îți cumperi echipamente pentru restaurant?

Ai mai multe opțiuni când vine vorba de achiziționarea echipamentelor de bucătărie pentru localul tău.

  1. O variantă sunt magazinele locale de aprovizionare pentru restaurante. Dacă nu ești sigur ce brand sau tip de ustensile cauți, cere ajutorul vânzătorului care te poate ghida printre opțiunile disponibile. Dacă ai mai multe astfel de magazine în zonă, poți compara ofertele pentru a lua cea mai bună decizie privind raportul calitate-preț.
  2. Cea mai populară variantă sunt magazinele online. Dacă știi deja ce îți dorești, salvezi și timp, și bani, plasând comanda online. În România, există mai multe platforme care îți pun la dispoziție o varietate de echipamente profesionale pentru HoReCa, incluzând fiecare tip de business. Printre acestea se numără și Fresco Expert, care de peste 20 de ani e unul dintre principalii furnizori de soluții profesionale din România pentru segmentele de piață HoReCa și Retail.
  3. O a treia variantă sunt echipamentele horeca second hand. Dacă vrei să economisești, poți lua în calcul achiziția echipamentelor la mâna a doua, cu mențiunea că nu vei beneficia de aceeași calitate. E o opțiune să începi așa, iar pe măsură ce începi să câștigi din businessul tău, să investești în aparatură profesională nouă. 

Echipamentele din bucătăria restaurantului tău îți influențează succesul. Câteva sunt esențiale, indiferent de tipul de business: echipamentele de gătit, frigorifice, de preparare și procesare, de depozitare, de curățenie și ustensilele de bucătărie. Când le alegi, e foarte important să ai în vedere dimensiunea bucătăriei, ergonomia, meniul și serviciile pe care le oferi, și punctele critice de control. Fii informat când investești în echipamentele HoReCa sau apelează la un specialist!